Reuma

Achtergrond informatie
Eén op de 1000 mensen in ons land heeft last van gewrichtspijnen Reuma is een van de vele vormen van auto-immuun ziekten, en een verzamelnaam voor meer dan 200 verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat, voornamelijk de gewrichten. De meest voorkomende vormen van reuma zijn reumatoïde artritis en artrose.

Reumatoïde artritis is een aandoening die zich kenmerkt door een ontsteking van het slijmvlies in gewrichten, verspreidt over het gehele lichaam. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in versneld tempo van mindere kwaliteit wordt. De exacte oorzaak van reumatische artritis is tot op heden niet bekend. Hoewel veel mensen gewrichtsklachten hebben die ze met ‘reuma’ aanduiden, is reumatoïde artritis in strikte zin relatief zeldzaam, en gaat gepaard met ontstekingsreacties als pijn/zwelling/warmte/roodheid/stijfheid en functieverlies tot en met vergroeiing van de aangedane gewrichten. Naast gewrichten kan reumatoïde artritis echter vrijwel alle orgaansystemen aantasten.

Reuma komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Reumatoïde artritis kan op iedere leeftijd voor het eerst optreden. Tot de leeftijd van 45 jaar is de man/vrouw verhouding 1:3; op hogere leeftijd worden de verschillen tussen beide geslachten geringer. Onder de leeftijd van 16 jaar spreekt men van juveniele artritis.

Diagnose
De diagnose wordt gesteld door een klinisch en laboratorium onderzoek. Bij reumatoïde artritis is vaak de bezinking verhoogd en bij meer dan de helft van patiënten is de reumafactor via het bloed te meten. Aanwezigheid van de anti-CCP peptide is een veel specifiekere test. Anti-CCP in het bloed betekent meestal dat iemand reumatische artritis heeft of reumatische artritis zal krijgen. Het verloop van reumatoïde artritis is bij iedereen anders. Sommige mensen hebben lichte aanvallen, andere hebben langdurige periodes waarin de ziekte actief is. De aanwezigheid van de proteïne CRP in het bloed is een kenmerk van de activiteit oftewel de mate van agressiviteit van de reuma en ook een indicator in de behandeling van deze ziekte.

De behandeling
Epidemiologen hebben aangetoond dat er een omgekeerd evenredigheid bestaat tussen anti-oxidanten en reuma. Zuurstof en stikstof radicalen verhinderen het aanmaken van nieuw collageen. Medisch onderzoek heeft ook aangetoond dat mensen met reumatische klachten een verhoogde aanmaak hebben van ontstekingscellen die in het medische jargon cytokinen worden genoemd.

Gelukkig zijn er in de natuur talrijke ingrediënten die als complementaire middelen kunnen worden ingezet in die strijd tegen gewrichtsklachten.

In de praktijk maken wij gebruik van Chinese en Indische kruiden. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen in India dankzij de inzet van Kurkuma ( een bestanddeel van kerrie) minder last van gewrichtspijnen/ontstekingen hebben. In een klinische studie zijn reuma patiënten met 1200mg /d kurkuma behandeld. Na 2 weken werd significante verbetering in ochtendstijfheid en gewrichtsontsteking geregistreerd.

Wilfordii Hook en Paeonia suffruticose zijn inheemse medicinale planten in China. In een klinische studie met 360mg/d van Wilfordii wortel extract heeft verbetering van de reumatische symptomen na 20 weken bereikt. De immuunremmende werking komt door het actieve ingrediënt Triptolide, wat een remmend werking op de ontsteking heeft.

Ten slotte, voor een consult en een behandeling op maat, neemt u contact op met de AlfaNatuurgeneeskunde praktijk.