Prikkelbare Darm Syndroom

Inleiding
Prikkelbare darm syndroom wordt soms ook spastisch colon of ‘spastische darm’ genoemd en komt voor bij 15 tot 20 procent van de vrouwen en 5 tot 20 procent van de mannen, voornamelijk vanaf het 15e tot het 65e levensjaar

Prikkelbare darm gaat soms gepaard met andere klachten zoals misselijkheid, minder goed verteren van voedsel en herhaaldelijk boeren, moeheid en klachten bij het plassen. Ook komen soms klachten van angst, depressie en stress voor. Er bestaat een verband tussen stress en het prikkelbare darm syndroom. Spanningen en klachten kunnen elkaar negatief beïnvloeden.

Volgens sommige onderzoekers zou het ook te maken kunnen hebben met een gebrek aan vezels in de voeding, of het gebruik van melkproducten (lactose-intolerantie).

De behandeling
In de praktijk van alfanatuurgeneeskunde kijken wij naar elke patiënt als een uniek individu. Een volledige anamnese wordt afgenomen en de juiste middelen gekozen.

In de praktijk maken wij gebruik van probiotica. Recente studie heeft aangetoond dat het gebruik van probiotica een positief effect op de prikkelbare darm heeft. Maar eerst doen wij onderzoek naar de darmflora via een ontlasting test. Aan de hand van de uitslag worden er bijpassende middelen gezocht en eventueel voedingsadviezen opgesteld. Darmflorapreparaten kunnen acute klachten, zoals krampen en pijn in de buik sterk verminderen.

De kwaliteit van het darmslijmvlies bepaalt ook de kwaliteit en de samenstelling van de darmflora. Een goed darmslijmvlies is een goede voedingsbodem voor de darmflora. Met behulp van natuurlijke supplementen kunnen eventueel ook darmslijmvlies afwijkingen (b.v. gluten-intolerantie) gekalmeerd worden.

Voor een zorgvuldig behandeling neem contact met Alfanatuurgeneeskunde Praktijk op.