Neerslachtigheid

Neerslachtigheid, Depressieve Gevoelens en angsten
Inleiding

* Je zorgen maken is normaal maar wanneer iemand nauwelijks meer tot andere dingen komt, is er sprake van gepieker. Het vervelende van piekeren is dat het zichzelf vaak versterkt en daardoor een gewoonte kan worden. Gepieker geeft aanleiding tot emotionele klachten als stress, angsten, schuldgevoelens en neerslagtigheid. Het heeft bovendien een verlammend effect op iemands handelen.

* Je hebt jezelf niet onder controle, je hebt vaak woede barsting of huil buien. Je weet niet warom maar je bent zeker dat je uit balans bent en je hebt het stuur niet meer in de hand.

* Je hebt angsten die jouw handelen belelemerd. Je bent van bewust dat er geen rede voor angsten zijn maar je kunt toch niet je angesten overwinnen. Depressie komt vaak voor in combinatie met angststoornissen.

Iedereen zit wel eens in de put; heeft wel ‘een dip’. Maar dat is iets anders dan lijden aan de ziekte ‘depressie’. In Nederland lijden per jaar ongeveer 500.000 mensen aan een vorm van depressie.

Depressie moet niet worden verward met de ‘gewone’ neerslachtigheid die iedereen weleens heeft. De neerslachtigheid bij depressie is heviger en klaart na een paar dagen niet vanzelf op. Bovendien tast depressie het dagelijks functioneren aan.

Depressie heeft grote gevolgen voor het welbevinden van de betrokkene. Het leidt tot belangrijke beperkingen in sociaal, emotioneel en lichamelijk functioneren. Het aantal verloren levensjaren.

De gevolgen voor de kwaliteit van leven zijn het grootst bij depressies die moeilijk behandelbaar zijn. De gevolgen voor welbevinden en psychosociaal functioneren hangen direct samen met de ernst van de klachten. Bijkomende psychische stoornissen versterken de consequenties van depressie voor welbevinden en functioneren.

Preventie in een vroeg stadium met behulp van natuurlijke middelen kan verhinderen dat de klachten zich ontwikkelen tot depressie.

De benadeling in de Praktijk
Omdat depressie door zoveel verschillende aspecten kan ontstaan of verergeren, is het een klacht die van allerlei kanten aangepakt kan worden, zowel emotioneel, als met aanpassen van de voeding, aanvulling met voedingssupplementen en/ of kruiden.

De B vitamines spelen vaak ook een belangrijke rol bij hormonale depressiviteit. Een klacht die bij het premenstrueel syndroom vaak voorkomt. De anticonceptiepil remt namelijk de omzetting van vitamine B6 in zijn bruikbare vorm.

Langdurige stress geeft een aantal hormonale veranderingen; het leidt o.a. tot een verhoogd gehalte aan cortisol wat in verband wordt gebracht met depressie. Dit wordt in verband gebracht met stressgevoeligheid, depressie, apathie, spierstijfheid, hoofdpijn, libidoverlies en slaapstoornissen. Het is de uitdaging van de behandelaar om de verschillende hormonen met behulp van planten ingrediƫnten in balans te brengen.

Winterdepressie kan iedereen krijgen. Maar vooral vrouwen in de leeftijd van 13 tot en met 55 jaar hebben er een grotere gevoeligheid voor. Gelukkig zijn wetenschappers achtergekomen dat behandeling met vitamine D/lichttherapie deze winterblues kan opheffen. Vitamine D is ook door de medische literatuur aanbevolen juist tegen verkoudheid in de wintermaanden.

St Janskruid of hypericum perforatum blijkt volgens wetenschappelijk onderzoek een goed werkend alternatief kunnen zijn voor anti-depressiva. De meeste anti-depressiva hebben ernstige bijwerking. Het is uiteraard heel persoonlijk wanneer er bepaald moet worden welke bijwerkingen nog wel, en welke niet meer verdragen kunnen worden. Het vervelende is echter dat juist mensen die deze vorm van medicatie nodig hebben, vaak al meer dan genoeg klachten van de kwaal zelf hebben. Medische onderzoekers zijn van mening dat de anti-depressive werking van Hypercum vergeleken kan worden met Prozac die voor de juiste serotonine gehalte in de hersenen zorgt.

Elke persoon is uniek, dus voor een zorgvuldige consultatie kunt u met Alfapraktijk een afspraak maken.