Astma

Inleiding
Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen, die samengaat met een vernauwing en een verhoogde prikkelbaarheid van de luchtwegen. Klachten ontstaan als astmalijders prikkelende stoffen (bijvoorbeeld huisstofmijt, pollen, huidschilfers, (sporen van) schimmels, koude lucht en ozon) inademen. Deze stoffen lokken bij hen benauwdheid, hoesten of een piepende ademhaling uit. Bij verkoudheid of na een zware inspanning kan ook een astma-aanval optreden. De ernst van de klachten kan per patiënt verschillen. Ongeveer 80% van de astmatische mensen is ook allergisch. De aanleg voor astma is erfelijk. Wanneer één van de ouders astma of allergie heeft, dan heeft een kind 50% kans op het krijgen van astma of allergie. Wanneer beide ouders astma of allergie hebben, dan heeft een kind zelfs 75% kans op het krijgen van astma of allergie. In 20-30% van de gevallen is astma niet erfelijk.

De behandeling in de praktijk
In de praktijk worden natuurlijke supplementen ingezet die hun werking en veiligheid in klinische onderzoeken aangetoond hebben.
Onderzoek bij 8000 mensen tussen 2 en 65 jaar heeft aangetoond dat een verlaagd foliumzuur het risico op astma met 16% verhoogt. Een ander recent onderzoek toonde bij 616 kinderen een vitamine D tekort aan.
In een recent onderzoek bij 60 kinderen bleek het suppleren van Omega-3, vitamine C en zink tot verlichting van de astmatische aanvallen te leiden.

Voor een zorgvuldige behandeling kunt u een afspraak maken.